Ryttaren ser sin hand klappa hästens hals innan de rider in på banan. Hen säger några fina till hästen, rider upp och hälsar med ett leénde på domaren. Under ritten fokusererar ryttaren på hästens rörelser, takten, programmets ridvägar och bokstäverna som visar vägen. Hen rider och gör sitt yttersta för att visa hästen på bästa sätt. Även fast det går bra eller dåligt berömmer ryttaren hästen efter sista halten eftersom hen vet att den har gjort sitt bästa för dagen. Ingen annan än ryttaren vet hela resan med hästen och hur mycket tid ryttaren och hästen tillsammans har lagt ner för att komma dit de är idag. Hur många veterinärbesök, framgångar, motgångar träningar, tävlingar och tårar det har tagit för att genomföra just denna klassen på denna tävlingen.

Jag ser en välknoppad häst som rider in på banan med en ryttare i en väldigt snygg kavaj. Ryttarens hår är lika prydligt som hästens knoppar. Jag ser hur ekipaget rider in och gör en elegant hälsning på domaren. Hela ekipaget utstrålar glädje och hermoni. Även fast det under rittens gång blir ett par misstag berömmer ryttaren sin häst mer än vinnaren av klassen.

Domaren betraktar ekipaget noggrant. Hen bedömmer blandannat ryttarens ridvägar, hästens takt, gång, form och bakbensaktivitet. Domaren letar efter missar i uppvisningen av programmet och ger blandannat avdrag för en taktmiss och en för öppen form i en galoppökning. I slutet av ritten ser domaren en fin halt och en ryttare som ser nöjd ut och klappar om sin häst. Domaren ger ekipaget en 8:a för halten och börjar poängsätta de allmänna intrycken medans ekipaget skrittar ut från banan. I kommentaren skriver domaren positiva kommentarer och tips på vad som ekipaget ska jobba vidare med. 

På framridningen finns det ryttare som endast ser alla missar under ritten som pågår inne på banan. Det finns även de ryttare som höjer på ögonbrynen när de ser att ryttaren berömmer sin häst för en ritt med missar som visar sig ge 67%. Vissa ryttare och andra åskådare ger dock komplimanger efter ritten, till både häst och ryttare.

Föräldrarna, eventuella hästägare och andra i teamet står på läktaren och håller tummarna. Några av dom ser endast ritten genom en kameralins. Efter ritten applåderar dem och känner sig stolta över både häst och ryttare som har visat upp ett mjuk och hermonisk dressyrprogram. 

På 8minuter blir ryttaren bedömd för framridningen, träningsupplägget under året och kanske tillochmed flera år av resa med sin häst. En miss på banan kan bero på allt mellan dagsformen och en svaghet hos hästen. Något som hästen har som svaghet kanske går perfekt inne på banan, medans det som hästen har enkelt för blir en jättemiss på grund av ett missförstånd mellan häst och ryttare eller ett störningsmoment. Därför måste det vara oerhört svårt att på några få minuter se ekipagets svagheter, kanske går det inte om det blir många missar och hästen blir orättvist bedömd på grund av en dålig dag. 8 minuter kan säga väldigt lite om nivån på ekipaget under en dålig dag, men väldigt mycket under en bra dag.
Under de 8 få minuterna gäller det dock alltid att visa upp sig och hästen så bra det går, vilket är den stora utmaningen med dressyren. När man betraktar ett ekipage får man dock aldrig glömma bort hur mycket tid det ligger bakom starten. Det är inte 8 minuter som ryttaren sitter och åker på sin häst på olika tävlingar, utan timmar av träning varje dag under månader och år.
 
 

30 juli 2016

The big day

Allmänt

Dagen man har väntat efter är äntligen här. Såklart är det NF SM där jag och Albertino stod i startlistan tills min lilla ögonskada. Idag blir det ingen hästtävling, utan istället får man sitta och maila till tävlingsarrangörer för att försöka få tillbaka anmälningsavgiften. Det är inga stora summor pengar men man ska få tillbaka pengarna om man skickar in läkarintyg. Nu är det dock såhär att man skulle ha skickat in läkarintyget den 25 juli, vilket låter jättekonstigt för såklart kan man ju bli allvarligt sjuk bara någon dag innan tävlingen?

Eftersom jag inte bör eller kan vara ute i dagsljuset har hästen fått vila sedan tisdag, Jag har lite ågest och dåligt samvete över detta, men det är faktiskt inget jag har kunnat styra över. Nu när Albertino bara har stått några dagar får jag inte upp någon på honom så jag får försöka rida honom imorgon. Ikväll ska jag faktiskt äntligen lämna mitt lilla hus för att träffa lite folk. 

Denna veckan skulle jag ha gjort massvis med roliga saker som att umgås med vänner, tävla, fotografera, klippa mig osv. Nu blev det bara en heldag i Kosta med vänner och två körlektioner, sedan blev man skadad på onsdagen och sedan dess har jag bara fått vara inne och vila ögonen.
 
Nu under helgen börjar det iallafall se lite roligare ut.
Mitt lilla monster <3