Under de senaste dagarna har det varit diskussioner om hur många % av hästens kroppsvikt ryttaren får väga. Vissa påstår att det är djurplågeri att rida om man överskrider 15%gränsen med sin vikt och utrustning. Andra menar att gräsen går vid 10%, och andra vid 20%, både privatpersoner och olika forskningar.

Denna fråga skulle inte behöva diskuteras, utan det borde vara självklart att så länge hästen är nöjd med ryttaren på ryggen har inte vikt eller längd någon betydelse. Dock är det uppenbart att många människor stirrar blint på matematiska formler som beräknar hur många gram ryttaren får väga. För att ge dessa människor mer förståelse kring ämnet och en chans att förstå andras åsikter i frågan måste vi diskutera ämnet från vårt perspektiv.
En bra ryttare vill det bästa för hästen och sätter hästens hälsa främst. Alla vill utvecklas och göra bra resultat ifrån sig på träningar och tävlingar.  De flesta siktar på att göra detta med en positiv och glad häst. Att rida ihop 70% i en dressyrklass eller rida en teknikst svår hoppbana felfritt kräver mycket samspel mellan häst och ryttare. En häst visar med hjälp av sitt kroppspråk när den tycker att något är fel och skulle aldrig hoppa över höga hinder med öronen spetsade frammåt om ryttaren var för tung. Om en häst med en för lång eller tung ryttare börjar vägra på hinder eller vägra jobba i form kan man börja fundera på om hästen är för liten för ryttaren eller ej.

De mest grundläggande sakerna i ridning, i alla grenar är takt, tempo, rytm, lösgjordhet och balans. Att rida hästen i balans är jätteviktigt för att förebygga skador. En liten och lätt ryttare som inte kan eller orkar rida hästen 
i balans, utan lägger hästen på bogarna och själv sitter ostadigt i sadeln gör mer skada än en ryttare som väger mer och kan rida hästen balanserat och hermoniskt. En ryttare som är för lång för sin häst påverkar hästen mer negativt än en ryttare som överskrider max procenten enligt matematiska formler. Ett långt överliv kan vara svårt för ryttaren att ha kroppskontroll över uppe på hästryggen och skapa obalans hos hästen.

Matematiska formler som anger hur många % en ryttare får väga av hästens vikt kan användas som en riktlinje. Dock är det viktigaste att hästen trivs med sin ryttare och kan jobba tillsammans i hermoni och balans.
MartinaOlsson

sv; tack så mycket! det är färgen "Holy Grail" från Rebecca Stella :)

Anita

Intressant att läsa..!!

Svar: Roligt att du tyckte det. :)
Annie Johansson

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress