30 augusti 2018

Tävlingsdebut

Allmänt tävling

På lördag är det dags för tävlingsdebut i hoppning för mig, dressyrryttare sedan många år och Albertino, omskolad till dressyrponny sedan 5 år. Vi kommer att hoppa en LE- och LD-klass. Det känns bra att det finns ett utbyd av små klasser i närheten. Första klassen startar klockan 9 och nästa strax efter klockan 10 så det blir en kort tävlingsdag jämfört med en dressyrtävling där en klass kan ta över en timme exlusive prisutdelningar med mera. Jag har 30minuter resväg dit och 40 min "hem", dvs till Qs stall som första september även blir Albertinos stall. Vi åker hemifrån efter klockan 7 och är tillbaka i stallet vid klockan 12. Det blir endast en förmiddag borta på tävling vilket är skönt. Självklart är det lite nervöst att göra en tävlingsdebut men jag litar på att Albertino ställer upp och tar oss runt banan. Målet är endast att komma runt och ha kul!

Regnet öser ner och hösten är äntligen här efter en mardrömssommar med strålande solsken och 34 grader plågsam värme. Jag trivs mycket bättre i höstkylan och tycker att det är riktigt mysigt med regn som slår mot fönsterrutan. Albertino hatar dock regn och kyla. I förrgår när vi red kändes hans kropp stel till en början men det blev bättre ju längre tid vi red. I går var hans kropp smidig och mjuk från start men istället var Albertino inte alls särskillt motiverad till att träna i ösregnet. Han ställer alltid upp för sin ryttare så vi kunde genomföra ridpasset bestående av massvis med cavalettibommar. Hans kropp var väldigt fin och klarade av övningarna galant men istället för att vara den vanliga glada och ambitiösa Albertino tyckte han att det var riktigt tråkigt att träna när det regnade på tvären.
 
Den teknik och metod som jag använder mig av för att mjuka upp Albertino när han är stel är att be om böjning i olika steg. Först ber jag om att han skall ställa sig två steg åt vänster. (Steg motsvarar i detta sammanhang en längdenhet, exemplevis cm.) Därefter backar jag och ber endast om ställning åt vänster i första steget. Då känns han mycket mer lösgjord där än i steg 2. Från steg 1 går vi till steg 3 och backar tillbaka till steg 2. Från steg 2 går jag till steg 4 och backar tillbaka till steg 3. Detta gör jag i båda varven tills jag har uppnåt önskad böjning och lösjordhet.
 
 

27 augusti 2018

Tävlingsvecka

Allmänt

Vecka 35

Måndag: Markarbete med Albertino
Tisdag: Rida Q
Onsdag: Rida Q och göra ett hopp-pass med Tino.
Torsdag: Pluggdag
Fredag: Rida Q och Albertino får ett ordentligt lösgörande pass med fokus på övergångar. Kanske lägger jag passet i skogen om vi inte blir överfallna av älgflugor. 

Lördag:TÄVLING med Albertino + Stallbyte + Inflyttningsfest
Söndag: Rida Q + min 20årsdag!

 
Nu är det dags att åka och pussa lite (eller rätt så mycket) på denna mule.