7 januari 2018

Markarbetsövning

Allmänt

 
Jag satte upp en egen markarbetsövning häromdagen till Albertino. Övningarna ger mycket styrka och är lösgörande för kroppen men även la jag in lydnad. Tino är antingen väldigt lydig eller också helt ignorernade av ryttarens signaler. Med andra ord är han väldigt ojämn. Hans utgågnspunkt tror jag är väkdigt lydig men att det sedan kommer in störningsmoment som bommar och gör honom distaherad av ryttarens signaler och uppstressad. Tino skötte övningen godkänt. Allt brukar sitta på plats andra passet som man gör en lydnadsövning.

Förklaring till skissen:
De fyra magneta/rosa färgade bommarna är upphöjda travbommar med drygt en meters avstånd från varandra. Efter de fyra bommarna är ett lågt hinder på 50cm. Man kommer i trav på hela linjen och hästen ska sträcka ut sig över cavalettin. Avståndet varierar såklart beroende på storlek på ponny/häst. Min ponny har ett väldigt kort steg till en början men i slutet av passet går det att länga avståndet mer och mer. Han har även väldigt lätt för att galoppera så fort man styr mot ett hinder, oavsett höjd och eftersom anridningen till hindret sker i trav får man även in lydnaden. Denna övningen skötte Tino väldigt bra och tog inte till galopp en gång.

Linjer nummer två är den svarta bommen följt av det blåa krysset. Man styr upp från kortsidan till den svarta bommen i galopp(valfritt varv), gör halt över bommen, fattar ny galopp och hoppar krysset. Detta är en favoritlydnadsövning tack vare att hästen skall stanna över bommen och inte framför den. 

5 röda bommar = studs i båge. Denna övningen tränar styrkan.

Jag  brukar rida alla småövningar som en evighetsbana/en åtta och även byta varv så man först hoppar krysset och sedan gör halt över bommen, hoppar över det svarta hindret följt av de rosa cavalettibommarna, det blå krysset, halt lver bommen, studsen, blå kryss o.s.v.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress