23 juli 2015

LB:1 & LC:1

åsikter

Jag har valt att börja rida Lc:1. Jag tycker inte att man ska säga att det är att gå ner en klass. Lc:1 och Lb:1 är väldigt lika och vissa moment/rörelser i Lc:1 kan ses som svårare för vissa ryttare än rörelserna i Lb:1.Anledningen till att jag nu ska börja rida Lc:1 är för att det är de klasserna som finns nu till höst. Ponny dressyren div 3 går i Lc:1 och finalen i Lb:1, därför har de flesta tävlingarna bara Lc:1 klasser eller Lc:1 och Lb:1. Jag tänkte också börja tävla två klasser och då känns det bättre att starta två mindre klasser (Lc:1 & Lb:1) där det är en liknanade nivå, istället för att avancera upp mycket till den sista klassen (om man nu skulle rida Lb:1 & La:1.)
 
Såhär ser de båda programmen ut:
LC:1 2015:LB:1 2015:
Skillnaderna är att Lc:1 an bara innehåller arbetstrav och ingen mellantrav som Lb:1 gör. Detta kan absolut ses som svårare.
 
Skritten tycker jag att det är samma nivå på. I Lb:1 är det mellanskritt och längning av form. I Lc:1 ska man visa både mellanskritt och fri skritt. Det är också lite mer skritt i Lc:1.
 
Galoppen är svårare i Lb:1. I lb:1 är det en mindre volt 15meter, i Lc:1 är det en 20meters volt. Det är mindre galopp i Lc:n, två hela diagonaler mindre. I lb:1 ska du visa mellangalopp, vilket du inte behöver i Lc:1. Ibland har jag lite svårt att få min häst ordentligt rund på en större volt så för vissa är nog inte voltstorleken lättare.
 
Rörelserna i Lc:1 är svårare. Jag tycker att de faktikst är svårare. Man har tagigt bort mellantraven men lagt till övergångar till skritt över medellinjen istället. Ni vet när hästen blir lite på för att den är så van vid att göra mellantran så kan det bli mycket svårare att bryta av istället för att länga.
Jag måste också bara nämna halten Lc:1. Den är svårare att göra än de i Lb:1. Om hästen inte skulle stanna med jämna bakben skulle domaren se det direkt på halten i Lc:1 men inte på halten/halterna till Lb:1. En sån halt som i Lc:1 ingår faktiskt i La:1 (+ryggning).
 
Ingen större skillnad på längden eller antalet bedömningsgrupper. Lc:1 har två mindre bedömningsgrupper och tar ungefär lika lång tid.
 
Allmänt intryck:
LB:1 2015:
LC:1 2015:
 
Här är det bara små skillnader. I Lc:1 bedöms inte hästens frammåtbjudning som en ensam bedömningsgrupp. Den ingår dock i ettan, hästens gångarter och tempo. Ryttarens inverkan är en ensam bedömningsgrupp i lc:1. 
I hästens form i Lc:1 kollar man dock mest på eftergift på tygel. I Lb:1 måste hästen gå i en bättre form med ett bättre bakbensaengagemang för att få godkänt. Om man kommer in i en stadig form i Lc:1 med ett bra bakbensengageman får man absolut inte minuspoäng för det, tvärtom. Om man vill ha högre poäng så är det inte någon nackdel att ha hästen i en stadig form osv. Själv behöver man en stadig form för att få till snygga avsaktningar till skritt som det finns massvis av i Lc:1.
 
Sammanfattning: svårighetsgraden är densamma på dessa två dressyrprogram. Vissa saker är såklart svårare i Lc:1 än Lb:1 och tvärtom. Det beror såklart mycket på hästens och ryttarens svagheter vilket program man ser som "lättare" eller "svårare". Min svaghet (och faktiskt lite Tinos svaghet) är ju övergångarna som det finns massvis av i Lc:1. 
 
Jag tror att dessa två dressyrprogrammen kommer passa mig och Tino jättebra. Jag hoppas iallafall det..
Sanna

Hoppas det går bra! :D

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress