1 februari 2017

Hjälptyglar

åsikter

Hjälptyglar är ett hjälpmedel till för ryttaren. Det är ett medel som kan hjälpa kortsiktigt. Det är ingen lösning och inget som jag tycker man skall använda regelbundet under en längre periord. Det finns flera olika typer av hjälptyglar som skall hjälpa ryttaren på olika sätt. Det finns hjälptyglar som ska hjälpa ryttaren att få hästens huvud i en rätt position. Dessa hjälptyglar är jag väldigt mot då jag anser att hästens form sitter 90% i bakbenen och ryggen och 10% i hästens huvudposition. Att på ett litet mildare sätt tvinga hästens huvud att böja sig neråt och innåt gör så att allt vad det innebär att rida en häst på tygel försvinner. Det blir inte en eftergift som gör att hästen söker ett stöd på bettet och söker sig till form. Istället blir det ett tryck som mer eller mindre tvingar hästen att böja fint på nacken. Att hästen går på tygel ska komma som ett svar på att hästen är i balans, lösgjord, avslappnad med mera. Att hoppa över något grundläggande steg och spänna in hästens huvud leder till en felmusklad häst och skador. Jag kan tycka att det kan vara okej att använda en sånhär tygel rättinställd i ungefär 10minuter av ett pass efter uppvärmingen om det får hästen att sedan, utan tygeln lättare hitta till form och balans.

Jag har inte stor erfarenhet i att använda hjälptyglar då jag, som ni nog förstår är väldigt mot det. Dock finns det en hjälptygel som jag använder emellanåt, nämligen martingal. Martingalen är om inte den vanligaste hjälptygeln, en av dem vanligaste. Martingalen hindrar hästen från att höja huvudet. Hur högt hästen kan gå med huvudet beror på hur man ställer in den. En rättinställld martingal ska inte göra någon inverkan på hästen så länge den inte drar upp huvudet. Om hästen skulle dra upp huvudet och sticka fungerar martingalen som en förstärkande broms och förhindrar ryttaren från att bli knockad av hästens huvud. Jag använder min martingal ibland vid uteritter om Albertino känns explosiv och spänd. Jag har martingalen väldigt snällt inställd då jag vill att Tino ska ha friheten att ta upp huvudet lite för att jag tar en för hård förhållning exempelvis. Dock hindrar martingalen honom från att dra upp huvudet till max och sticka.

Precis som alla hjälptyglar kan martingalen användas på fel sätt. En för hårt inspända martingal gör att hästen känner av tryck från martingalen i bettet konstant. Det finns flera som ställer in martingalen på detta sätt för att skapa en hårdare förhållning i hästens bett. Speciellt vanligt är detta på starka hästar, men som de flesta vet svarar oftast en stark häst med att bli ännu starkare på en hård förhållning.

När jag tävlade hoppning på b-ponny var det en trend att ha mycket hjälptyglar på hästen. Det var snyggt med läder framme på bogen i samma färg som sadeln, och speciellt populär var fem punkts martingalen.
Att ha mycket utrustning visade på att man hade en svåriden häst och många tyckte då att även ryttaren måste vara duktig som kan rida denna hästen. Vissa gånger spelade det ingen större roll om hjälptygeln gjorde någon inverkan eller ej, det var en mode grej. Det var snyggt och visade att man hade råd med märkesprodukter om hjälptygeln var av ett dyrare märke. Idag ser min syn på detta helt annorlunda ut. Hjälptyglar på en häst tyder på att hästen är för svår för ryttaren och visar tydligt ryttaren och hästens svaga sidor. Idag tycker jag att desto mindre och simplare utrustning, desto bättre. Min ändrade uppfattning kring detta kan bero på att jag nu rider dressyr och inte hoppar. Hjälptyglar är inte tillåtna i dressyr. Det kan även bero på att jag nu är äldre och kan skapa mig en egen uppfattning och inte hänga på när alla hästtjejer köper ny utrustning till hästen. Det kan också bero på att jag har fått upp ögonen för ryttare som rider dressyr utan sadel och träns. Det tycker jag är så himla häftigt. Jag siktar dock inte mot att kunna rida alla hästar utan sadel och träns, men att alla hästar ska kunna gå med ett vanligt två- eller tredelat bett och med ett vanligt träns på banan. Sedan på tävling där det är mycket nerver och ute i skogen där ett löv kan blåsa till och skrämma hästen tycker jag att det är okej att ta till något annat bett eller en hjälptygel. Min filosofi är att alla hästar ska kunna jobba avslappnat med ryttare på ett två- eller tredelat bett.

Som jag i min inledning skrev är en hjälptygel ett hjälpmedel och ingen lösning på problemet för häst eller ryttare. En hjälptygel ska användas på rätt sätt, med rätt inställda remmar och med ett mål om att hästen skall kunna jobba på rätt sätt även utan hjälptygeln.
Tuva Björnwall

Håller med dig, hjälptygel är ett hjälpmedel och ingen lösning, för en lösning krävs så mycket mer än lite läder! :)

Svar: Precis!!!:)
Annie Johansson

Helen

Hade oxå velat lära mej rida, ha en fin dag! Kram

Svar: Jag önskar dig med en fin dag <3
Annie Johansson

amanda

Så klokt skrivet! Less is more. Förr var jag nog också den som hade saker för sakernas skull, men som tur är växer man upp. Nu använder jag mig dock av förbygel med syftet att hålla sadeln på plats. Men annars kan det kvitta. :)

Svar: Tack, vad glad jag blir! :) låter klokt! :)
Annie Johansson

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress