8 mars 2016 har varit en viktig dag för alla kvinnor i världen. Det är en dag som tar upp kvinnans situation och utsatthet i samhället. Den får oss att tänka på hur kvinnor har det i andra delar av världen och hur mycket vi har kvar att jobba på när det kommer till feminist.

Feminist, vad betyder ordet för dig?
För mig betyder feminist likhet mellan könen. Ordet feminist kan man diskutera då detta mer syftar på kvinnans rätt i samhället, men är det ändå inte kvinnorna som har det sämre från grunden? Det är beklagligt att vissa förknippar feminist med extremfeminist och manshatare.

Kvinnor har inte alltid haft rösträtt och det finns fortfarande länder där kvinnorna ej får rösta. Kvinnorna har inte alltid fått utbilda sig eftersom de då kan bli mer utbildad än mannen och vara ett hot för mannens makt. I historien har kvinnor varit ett sexobjekt för mannen.I Sverige har vi idag kommit långt med att att utveckla ett jämnställt samhälle, men vi har en bra bit kvar innan vi skall nöja oss. Kvinnorna i Sverige har sämre löner än männen, bara för att de är kvinnor. Vi behandlar könen olika, även nu på 2000-talet. Kvinnor blir kallade horor när de gör slut med en kille medans man som killen får en eloge. Kvinnor blir inte kallade för lebb när de bär "killkläder", medans killen kan råka ut för att bli kallad bög om den bär "tjejkläder". Det är okej för kvinnor att visa sig svaga, men inte för starka, medans killarna alltid måste visa sig starka.

Det har hänt mycket positivt för kvinnorna inom politiken men nu återstår det att vi, alla personer i samhället hjälps åt att göra det bättre för kvinnorna. Alla, oavsett kön måste reagera när kvinnor blir diskriminerade på grund av kön, även de minsta små sakerna som vi inte alltid lägger märke till. Kvinnorna har ett ansvar att våga ta mer plats och vara starka och framgångsrika.

Internationella kvinnodagen är en dag som vi fortfarande måste fira och uppmärksamma. Samhället har blivit bättre för kvinnorna men inte tillräckligt. Fortfarande finns det många människor som trycker ner kvinnor bara för att de är kvinnor. 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress